Defensem el país perquè no és pràctic viure en un entorn deteriorat. Ni ètic transferir-lo fet malbé. Aquesta llarga i cansada guerra serà guanyada per a tots o perduda per tothom. Així de simple. Es tracta, purament, de viure i deixar viure. Ens en sortirem, potser.

RAMON FOLCH I GUILLEN

14 de juny de 2011

El Coipú ja és a l'Albera

Avui mateix, el company Roger Vila m'avisava de la presència d'un exemplar mort de Coipú (Myocastor coipus) a la riera de Torrelles, a dins mateix del nucli urbà de Cantallops. M'hi he arribat per fer-li alguna foto i poder-ho documentar. Mai abans a l'Albera havíem vist una bestiola d'aquestes, ni viva ni morta...

El Coipú és un mamífer rosegador d'hàbits aquàtics originari de Sud-Amèrica que pot arribar a fer deu quilos de pes. A primer cop d'ull sembla una ratassa enorme, amb uns incisius molt desenvolupats. Molt apreciat en la indústria pelletera, alguns animals escapats d'instal.lacions dedicades a aquesta activitat han acabat formant poblacions viables. Així, està plenament establert al País Basc, Navarra i d'altres punts de la geografia ibèrica. A Catalunya, n'hi ha a la Vall d'Aran, al Montseny, al riu Tordera i en algun altre punt. De la banda francesa n'hi ha a la Camarga i també arriba ja al riu Tec (Joan Budó com. pers.) Desconec si a l'Empordà hi ha cites prèvies a aquesta, diria que no, la qual cosa em fa pensar en un probable origen francès d'aquest exemplar.

En qualsevol cas, aquest és un exemple més de les moltes formes que poden tenir els atacs que rep la natura constantment, aquesta vegada en forma d'un animal que apareix a milers de quilòmetres d'on hauria de ser. Les conseqüències que la seva presència pot comportar per als nostres ecosistemes fluvials són totalment imprevisibles.


4 comentaris:

Joaquim ha dit...

Benvolgut Albert,

Recordo que la primavera o estiu de 2009 mentre feia controls d'atropellaments als aiguamolls de l'Empordà, vaig veure un cadàver de Coipú portat pels agents rurals al Cortalet. Desconec l'origen tot i que em sona que era per la zona. Potser en Berto Minobis en sap alguna cosa més???

De totes maneres, la cosa és preocupant!!!

Xerrada interessant a Navarra:
http://www.unav.es/centro/especiesinvasoras/files/file/GonzalezEsteban.pdf

Albert Campsolinas ha dit...

Hola Quim

en Bertu no me n'ha dit res d'aquesta cita que dius, ell només m'ha parlat d'algunes de fa més anys enrera.

Salutacions

Ignasi ha dit...

Hola Albert, el gener del 2004 es va veure un coipú al camp de Golf les Serres de Pals. El mateix any, personalment, en vaig veure un parell a l'estany del Cortalet. No sé quin any, en Bernat Garrigós en va veure un altre a la Gallinera. Sé d'un exemplar capturat en un altre camp de golf a la Cerdanya, de no fa massa temps. No és l'Empordà, però... Sembla que volen anar entrant, ni que sigui, de moment, lentament. La població d'Era Val d'Aran, sembla erradicada i la de la riera d'Arbúcies no sé si del tot.

Salutacions,

Ignasi Batet i Trias

Albert Campsolinas ha dit...

Hola Ignasi
Si s'han pogut erradicar aquestes poblacions que dius, molt millor. Gràcies per les altres cites, per haver passar per aqui i pels comentaris.