7 de juliol del 2023

 Darrerament penso molt en fins a quin punt ens marca el fet d’haver nascut en un lloc o en un altre. I no només penso en els possibles disponibles a casa pel fet de ser el fill del banquer, del mestre o posem per cas l’hereu d’una pobra casa de pagès, sinó també per la qüestió geogràfica: nèixer a Cantallops o a, posem per cas, Girona (ja no dic Barcelona per no començar a caure en tòpics de bon començament), amb tot l’embolcall social, cultural i paisatgístic que suposa la ubicació del lloc a on obrim els ulls per primer cop. Allà a on vam venir al món, amb quina mena de gent ens vam relacionar des del primer dia i com i de quina manera ens hi vam començar a pelar els genolls. Física i emocionalment, perquè em sembla que les emocions també poden ser genolls que es pelen, que sagnen i després fan una crosta que a vegades s’arrenca abans d’hora i deixa una cicatriu per sempre més. Ben mirat és gros, molt gros. El que deia al començament, vull dir: néixer aquí, allà o més enllà és el tot. Qui o què seria jo si hagués nascut a una casa on l’economia familiar hagués pogut garantir uns estudis universitaris? I si hagués crescut enmig d’una família desestructurada? I si hagués pogut anar a classes de guitarra? I si no hagués ajudat mai a un vedell a néixer o no hagués ajudat mai a entrar l’userda al pic de l’istiu? Em direu que fer-se aquestes preguntes no té sentit, i segurament no en té cap perquè són coses que no sabrem mai. Però aturar un moment aquest tracàs vital que ens afoga i rumiar alguna cosa no pot ser dolent. Deixar pixar el matxo, en dèiem en aquell món que ja no hi és. 

D’aquí a un mes faré cinquanta anys. Que no sigui això. Celebrar -perquè és inapel.lable que ho penso celebrar amb les persones que estimo- mig segle fa pensar coses, suposo. Algunes d’absurdes i d’altres potser no tant. Personne n’est contente, tout le monde veut devenir quelque chose, deia en Jordi Bover en un sensacional vídeo d’un minut i escaig penjat a YouTube que vaig descobrir fa poc i que he compartit amb tots els amics que sé sensibles amb la cosa artística. Sóc pesadíssim. També deu ser l’edat.

Tornant-hi amb les cabòries, no sé si jo seria un home millor, pitjor o jo què sé. Però segur que seria un altre. Jo seria un altre. Un altre que mai seré.  Ben mirat és gros, molt gros. És grossíssim. C’est incroyable! Il est terrible!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada